ALKOHOLICKÉ DRINKY

Aktualizováno

05.11.2024

Verze pro tisk

 

Poté, co se "velký panák" scvrkl z 0,05 na 0,04 litru,

nejvíce alkoholu v jednom drinku obsahuje velké pivo nebo víno.

Nápoj

Podíl alkoholu

Čistý alkohol obsažený

v 1 litru nápoje

Objem

jednoho drinku

Množství čistého alkoholu v jednom drinku

Pivo 12 stupňů

„velké“

5% 40 gramů 0,5 litru 20 gramů

Víno běžné

(tiché, šumivé sekty, šamapňské, prosecco)

10-14% 80 - 110 gramů 0,2 litru 16 - 22 gramů

Pivo 10 stupňů

"velké"

4%

32 gramů

0,5 litru

16 gramů

Destiláty silné  "velký panák"

(domácí slivovice)

50%

400 gramů

0,04 litru

16 gramů

Víno silné

(Portské)

20%

160 gramů

0,1 litru

16 gramů

Destiláty běžné  "velký panák"

(rum, vodka, whisky)

35-40%

280 - 320 gramů

0,04 litru

11,2 - 12,8 gramů

Pivo 12 stupňů

"malé"

5%

24 gramů

0,3 litru

9,6 gramů

Destiláty silné  "malý panák"

(domácí slivovice)

50%

400 gramů

0,02 litru

8 gramů

Pivo 10 stupňů

 „malé“

4%

19,2 gramů

0,3 litru

7,2 gramů

Likéry  "velký panák"

(Jelcin, vaječný koňak)

20%

160 gramů

0,04 litru

6,4 gramů

Průměrný člověk o hmotnosti 80 kg odbourá 20 gramů čistého alkoholu za cca 2 hodiny.

 

Dělení vín a sektů dle obsahu zbytkového cukru

Tichá vína: Suché – do 9 gramů na 1 litr; Polosuché – 4-12 gramů/litr; Polosladké – 12-45 g/l. Sladké – nad 45 g/l.

 

Šumivá vína: Brut - méně než 15 g/l; Extra dry - mezi 12 a 20 g/l; Sec - mezi 17 a 35 g/l; Demi sec - mezi 33 a 50 g/l

 

 

 

 

Charakteristiky a značení některých nápojů

VÍNO je nápoj získaný alkoholovým kvašením vinných hroznů nebo hroznového moštu s obsahem alkoholu vyšším než 8,5%.

Tiché víno (nešumivé) lze dělit podle: barvy (bílé, červené, růžové, oranžové), sladkosti (sladké, polosladké, polosuché, suché), odrůdy (Chardonnay, Sauvignon, Cabernet, Merlot, Veltlínské zelené atd.), přívlastku ( jakostní, kabinetní, pozdní sběr, výběr z bobulí, ledové, slámové atd).

Portské = sladké, fortifikované (dolihované) víno, vyráběné z hroznů vypěstovaných v Portugalsku v údolí řeky Douro. Varianty tawny, branco, colheita dozrávají v dřevěných sudech, Varianty ruby, LBV, crusted, vintage dozrávají v lahvích.

Tokajské = sladké víno, z oblasti Tokaj-Hegyalja v severovýchodním Maďarsku.

Sekt je jakostní šumivé víno vyráběno kvašením skladovaný v lahvích pod tlakem, který může zátku vytlačit ven. Prosecco je italské šumivé (spumante) nebo perlivé (frizzante) víno, ale povolená je i výroba vína tichého (tranquillo). Bublinky získává kvašením v uzavřených ocelových tancích.

MEDOVINA je kvašený alkoholický nápoj vyrobený z medu a vody.

PIVO je kvašený nápoj hořké chuti vyráběný z obilného sladu, vody, příp. chmele pomocí kvasinek.

Spodně kvašená piva zrají při teplotách mezi 10 a 12 stupni Celsia.

Svrchně kvašená piva mohou zrát při teplotě až 20 stupňů i vyšší.

Ležák je pivo vyrobené z mladiny o extraktu 11,0–12,9 %, přičemž piva s obsahem extraktu do 11,3 % se obvykle označují jako jedenáctky.

Stolní pivo, vyrobené z mladiny s extraktem menším než 6,9 %, které musí obsahovat přes 1,2 % alkoholu.

Speciální piva, která mají množství extraktu původní mladiny vyšší než 13,0 %.

Tzv. Desítka s obsahem extraktu 10,0 % se podle dnešní legislativy vařit nesmí, protože mladina vařená s cílovým extraktem 10,0 % by náhodně mohla mít původní hodnotu extraktu 9,9 % a jindy 10,1 %, s čímž by se nedokázal vypořádat celní úřad při výpočtu spotřební daně.

LIKÉR je sladký alkoholický nápoj, často ochucený ovocem, bylinkami, kořením či jinými plody a někdy i smetanou.

 Bylinné alkoholické nápoje s obsahem cukru do 100 g/l se nazývají hořké lihoviny, nápoje s obsahem cukru nad 250 g/l lze označit jako krém.

LIHOVINA je alkoholický nápoj obsahující nejméně 15% etanolu (krom piva, vína a vaječného likéru)

Rum = alkoholický nápoj destilovaný z melasy cukrové třtiny.

Vodka = lihovina, z obilí, brambor nebo melasy ředěný vodou bez dalších příměsí. Destilát vyrobený z jiných plodin nebo jejich směsí se může označovat jako „vodka vyrobená z…“.

Whisky (Whiskey) = alkohol. nápoj destilovaný z obilnin a dozrávající v dubových sudech (whisky z kukuřice = bourbon).

Označení blended (smíchaný) znamená, že do destilátu byly přimíchána třeba barviva, dochucovadla atd.