Poté, co se "velký panák" scvrkl z 0,05 na 0,04 litru,
nejvíce alkoholu v jednom drinku obsahuje velké pivo nebo víno. |
Nápoj |
Podíl alkoholu |
Čistý alkohol obsažený
v 1 litru nápoje |
Objem
jednoho drinku |
Množství čistého
alkoholu v jednom drinku |
Pivo 12 stupňů
„velké“ |
5% |
40 gramů |
0,5 litru |
20 gramů |
Víno běžné
(tiché,
šumivé sekty, šamapňské, prosecco) |
10-14% |
80 - 110 gramů |
0,2 litru |
16 - 22 gramů |
Pivo 10 stupňů
"velké" |
4% |
32 gramů |
0,5 litru |
16 gramů |
Destiláty silné
"velký panák"
(domácí slivovice) |
50% |
400 gramů |
0,04 litru |
16 gramů |
Víno silné
(Portské) |
20% |
160 gramů |
0,1 litru |
16 gramů |
Destiláty běžné
"velký panák"
(rum,
vodka, whisky) |
35-40% |
280 - 320 gramů |
0,04 litru |
11,2 - 12,8 gramů |
Pivo 12 stupňů
"malé" |
5% |
24 gramů |
0,3 litru |
9,6 gramů |
Destiláty silné
"malý panák"
(domácí slivovice) |
50% |
400 gramů |
0,02 litru |
8 gramů |
Pivo 10 stupňů
„malé“ |
4% |
19,2 gramů |
0,3 litru |
7,2 gramů |
Likéry "velký
panák"
(Jelcin, vaječný
koňak) |
20% |
160 gramů |
0,04 litru |
6,4 gramů |
Průměrný člověk o hmotnosti 80 kg odbourá 20 gramů čistého
alkoholu za cca 2 hodiny. |
Dělení vín a sektů dle obsahu
zbytkového cukru |
Tichá vína: Suché – do 9
gramů na 1 litr; Polosuché – 4-12 gramů/litr; Polosladké – 12-45 g/l. Sladké –
nad 45 g/l.
|
Šumivá vína: Brut - méně
než 15 g/l; Extra dry - mezi 12 a 20 g/l; Sec - mezi 17 a 35 g/l;
Demi sec - mezi 33 a 50 g/l |
Charakteristiky a značení některých nápojů |
VÍNO je nápoj získaný
alkoholovým kvašením vinných hroznů nebo hroznového moštu s obsahem
alkoholu vyšším než 8,5%.
Tiché víno (nešumivé) lze dělit
podle: barvy (bílé, červené, růžové, oranžové), sladkosti
(sladké, polosladké, polosuché, suché), odrůdy (Chardonnay,
Sauvignon, Cabernet, Merlot, Veltlínské zelené atd.), přívlastku
( jakostní, kabinetní, pozdní sběr, výběr z bobulí, ledové, slámové
atd).
Portské = sladké, fortifikované (dolihované) víno,
vyráběné z hroznů vypěstovaných v Portugalsku v údolí řeky Douro.
Varianty tawny, branco, colheita
dozrávají v dřevěných sudech, Varianty ruby, LBV, crusted, vintage
dozrávají v lahvích.
Tokajské = sladké víno, z oblasti
Tokaj-Hegyalja v severovýchodním Maďarsku.
Sekt je jakostní šumivé víno
vyráběno kvašením skladovaný v lahvích pod tlakem, který může zátku
vytlačit ven. Prosecco je italské šumivé (spumante) nebo
perlivé (frizzante) víno, ale povolená je i výroba vína tichého (tranquillo).
Bublinky získává kvašením v uzavřených ocelových tancích. |
MEDOVINA
je kvašený alkoholický nápoj vyrobený z medu a vody. |
PIVO je kvašený nápoj hořké
chuti vyráběný z obilného sladu, vody, příp. chmele pomocí kvasinek.
Spodně kvašená
piva
zrají při teplotách mezi 10 a 12 stupni Celsia.
Svrchně kvašená
piva
mohou zrát při teplotě až 20 stupňů i vyšší.
Ležák je pivo vyrobené z
mladiny o extraktu 11,0–12,9 %, přičemž piva s obsahem extraktu do
11,3 % se obvykle označují jako jedenáctky.
Stolní pivo, vyrobené z
mladiny s extraktem menším než 6,9 %, které musí obsahovat přes 1,2
% alkoholu.
Speciální piva, která mají
množství extraktu původní mladiny vyšší než 13,0 %.
Tzv. Desítka s obsahem
extraktu 10,0 % se podle dnešní legislativy vařit nesmí, protože
mladina vařená s cílovým extraktem 10,0 % by náhodně mohla mít
původní hodnotu extraktu 9,9 % a jindy 10,1 %, s čímž by se
nedokázal vypořádat celní úřad při výpočtu spotřební daně. |
LIKÉR je sladký alkoholický nápoj, často
ochucený ovocem, bylinkami, kořením či jinými plody a někdy i
smetanou.
Bylinné alkoholické nápoje s obsahem cukru do 100 g/l se
nazývají hořké lihoviny, nápoje s obsahem cukru nad 250 g/l lze
označit jako krém. |
LIHOVINA je alkoholický
nápoj obsahující nejméně 15% etanolu (krom piva, vína a vaječného
likéru)
Rum =
alkoholický nápoj
destilovaný z melasy cukrové třtiny.
Vodka =
lihovina, z obilí, brambor nebo melasy ředěný vodou
bez dalších příměsí. Destilát vyrobený z jiných plodin nebo jejich
směsí se může označovat jako „vodka vyrobená z…“.
Whisky (Whiskey) = alkohol.
nápoj destilovaný z obilnin a dozrávající v dubových sudech (whisky
z kukuřice = bourbon).
Označení
blended
(smíchaný) znamená, že do destilátu byly přimíchána třeba barviva,
dochucovadla atd.
▲ |